Bátran állíthatjuk, hogy a konyha és/vagy az étkező a család életének központja. Ezen helyiségek megvilágításánál érdemes az árnyékos felületeket elkerülni. Olyan helyre helyezzük ki lámpánkat, ami nem árnyékol be egy szöget sem, hiszen senki sem szeret sötétben sürögni-forogni a konyhában.
Alapvetően állítható magasságú, függő lámpát javaslunk, hiszen így a napszaknak megfelelő világítótesttel tudjuk színesíteni helyiségünket. Étkezésnél, főleg és az étel készítésénél különböző színhőmérsékletű lámpát használjunk. A konyhában inkább hidegebb, vagy természetes fehér fényt érdemes alkalmazni, így jobb megvilágításba kerülhetnek az igazán fontos dolgok. Főzésnél kifejezetten hasznos, ha pontosan látjuk, hogy szeleteljük fel az alapanyagokat, vagy épp mennyi ideig javallott kedvenc tésztánkat főzni.
A konyhapultot ebből kifolyólag egy külön, fehér színű fényforrással hangsúlyoznánk. Leginkább a munkapult fölé érdemes kihelyezni a konyhába, ha a munkatér teljes hosszát szeretnénk megvilágítani. A végzett tevékenység megfelelő fényviszonya nagyban megkönnyíti munkánkat. Előnye továbbá, hogy ha csak minimális fényre van szükségünk, nem szükséges a mennyezeti lámpát kapcsolgatni, de ha extra fény szükséges egy borúsabb napon, akkor is kiváló kiegészítő fényforrás.
Az étkezőben megoszlanak a vélemények, hogy ki milyen lámpát preferál. Sokan a mennyezeti spot lámpára esküdnek, azonban az étkezőasztal fölé helyezett függesztéknél vagy csillárnál nincs hangulatosabb.