Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebb információ

Alapvető tudnivalók a foglalatokról

Alapvető tudnivalók a foglalatokról

Az izzók között megállíthatatlannak tűnik a LED technológia diadalmenete, ami nem is csoda: a nagyon hosszú élettartam, valamint az egyre alacsonyabb energiafogyasztás mellé egyre alacsonyabb bekerülési költség társul, ezért a környezetvédelmi szempontokon túl a LED-re váltás gazdaságilag is egyre indokoltabb. Mielőtt azonban megrendeljük új izzóinkat, a kompatibilitás érdekében érdemes megvizsgálni azok foglalatát is.

Sok lámpatestbe csak a megfelelő formájú izzók illeszkednek, érdemes tehát először ezt ellenőrizni. Nagy gömb, kis gömb, gyertyaforma. Áttetsző üveggel vagy tejüveggel, a LED technológia igazán nagy szabadságot ad a formatervezők számára. Van azonban, amihez mind a tervezés, mind az izzó kiválasztása és megvásárlása közben igazodnunk kell, ez pedig nem más, mint a lámpa vagy világítótest foglalata, amellyel izzónknak – akár hagyományos technológiájú, akár LED – egyeznie kell.

 

Mi is az a foglalat?

A foglalat a lámpatest azon része, amelybe behelyezzük a fényforrást. Az áram ezen keresztül jut el a hálózatból az izzóba. A foglalatokat az egyszerűsítés érdekében szabványok alapján standardizálták, azonban még így is sokféle létezik belőlük. Mivel minden világítótest rendelkezik valamilyen típusú foglalattal és ezt minden esetben figyelembe kell vennünk a fényforrás kiválasztásánál, érdemes a leggyakrabban használt foglalatokat ismernünk.

 

A foglalatok leggyakrabban használt típusai

E27

A klasszikus. A legelterjedtebb, minden háztartásban megtalálható nagy méretű, becsavarozható (menetes) foglalat. Az E Thomas A. Edison, az elektromos izzólámpa feltalálójának nevéből ered, míg a 27-es szám a foglalat milliméterben mért átmérőjét jelöli.

 

Az ilyen foglalattal ellátott világítótestek mind kültéren, mind beltéren alkalmasak a terület vagy a helyiségek fő megvilágítására. A legtöbb E27-es foglalattal rendelkező izzó 230 V feszültséggel üzemel, akár modern – akár intelligens – LED izzókról, akár hagyományos wolframszálas vagy halogén fényforrásokról van szó.

 

E14

A másik leggyakrabban használt menetes foglalattípus, 14 mm átmérővel, amelyet "minyonnak" is szoktak nevezni. Az E14-es foglalatú izzók általában kisebb teljesítményűek és leginkább éjjeli lámpákban, UFO és dizájnerlámpákban, illetve konyhai páraelszívókban és hasonló berendezésekben fordulnak elő. Az izzók leginkább gyertya vagy gömb formájúak. Hagyományos és LED izzók fogadására egyaránt alkalmas.

 

GU10

A GU10 szabványú foglalatok két szimmetrikus, egymástól 10 mm távolságra lévő 5 mm átmérőjű csatlakozóval rendelkeznek. A spotlámpákban lévő halogén izzókat gyártották először ilyen foglalattal, mára azonban egyre inkább elterjedtek a LED-es kivitelek is, azok minden előnyével.

 

G9

A G9-es foglalatú fényforrásokon két lapos tüskét találhatunk egymástól – egészen meglepő módon – 9 mm távolságra. A halogén izzókkal terjedt el ez a foglalattípus, napjainkban azonban egyre több LED izzót is szerelnek vele, főleg a modern, formatervezett világítótestek esetében.

 

T8

A T8-as foglaltokba régebbi típusú, nagy, 26 mm-es átmérőjű fénycsövek illeszkednek, amelyeket már hosszú évtizedek óta forgalmaznak és gyártanak. Közvetlen 230 V feszültségre köthetőek. Nagy fényerejük és jó fényvisszaadó képességük miatt ideális megoldást jelentenek irodák, üzlethelyiségek, műhelyek és garázsok megvilágítására.

 

Lámpák integrált fényforrással

Vannak azonban olyan termékek is, amelyekkel a fenti, foglalatokkal kapcsolatos ismeretek és az izzócsere teljesen feleslegessé váltak. A gyártók az utóbbi években egyre szívesebben építik be a LED fényforrásokat termékeikbe. Ennek több oka is van:

- a hagyományos izzóknál kisebb méretű LED izzók új lehetőségeket nyitottak meg a dizájnerek előtt, így egyre szebb és modernebb lámpatestek jelenhetnek meg a gyártók kínálatában;

- a LED technológia egyre olcsóbb és elterjedtebb, így az izzók integrálása nem jelenti a lámpák gyártási költségeinek jelentős növekedését;

- az integrált izzókkal a lámpák mindig a gyártók által elképzelt, optimalizált fényélményt nyújtják a felhasználóknak.

 

Természetesen az integrációval szemben ellenérvek is vannak, ezek közül a legjelentősebb az, hogy az integrált izzók élettartamának vége a lámpatest élettartamának végét is jelenti egyben. A LED technológia fejlettségének köszönhetően azonban ez az élettartam könnyedén meghaladhatja a 30 ezer üzemórát is, amely igazán jelentős. Egy okosan kiválasztott, minőségi integrált fényforrást tartalmazó lámpatest tehát hosszú évekre elláthatja feladatát otthona bármely részén.

Ha tehát lámpatestet vagy csereizzót keres otthonába, webshopunk zavarba ejtően széles kínálatában biztosan megtalálja az elképzeléseinek megfelelő darabokat.

 

 

 

Forrás: https://www.alkonylampa.hu/

 

Az oldal tetejére